TIGA PARTI BERMASALAH MAHU SERTAI REJIM BN

OLEH : MASDARWAHID

TIGA PARTI BERMASALAH SEMALAM DIKATAKAN MAHU SERTAI REJIM BN.

KE SEMUA PARTI2 ITU BERASASKAN KAUM INDIA IAITU IALAH KONGRES INDIA MUSLIM MALAYSIA (KIMMA), PARTI PROGRESIF INDIA (IPF) DAN PARTI MAKKAL SAKTHI.

IPF IALAH PARTI SERPIHAN MIC YANG DIPIMPIN OLEH G.PANDITHAN SEBELUM INI DAN PERNAH MENYERTAI PARTI PEMBANGKANG DALAM GAGASAN RAKYAT SEKITAR TAHUN 1990 BERSAMA PBS, SEMANGAT 46 DAN PAS.

PARTI ITU YANG KONONYA MEMPUNYAI PENYOKONG 300,000 TELAH MEMOHON MENYERTAI BN SEJAK 20 TAHUN LALU TETAPI DITOLAK ATAS DESAKAN PRESIDEN MIC, SAMY VELLU TERHADAP PM KETIKA ITU, MAHATHIR MOHAMAD.

MANAKALA MAKKAL SAKHTHI YANG JUGA PARTI SERPIHAN HINDRAF BOLEH DILIHAT PARTI TAJAAN REJIM APABILA PARTI ITU DENGAN MUDAHNYA DILULUSKAN PENDAFTARANNYA HANYA KERANA MENYOKONG AGENDA ILUSI NAJIB RAZAK IAITU 1MALAYSIA.

BERKEMUNGKINAN PARTI SERPIHAN HINDRAF INI DITAJA OLEH BN BAGI MENGGANTIKAN MIC SECARA PERLAHAN2 SELEPAS MIC MENGALAMI KEKALAHAN TERUK PADA PRU LALU TERMASUKLAH KEKALAHAN SAMY VELLU SEMPENA BIRTHDAYNYA.

INI DAPAT DILIHAT APABILA KEKALAHAN DATUK S SUBRAMANIAM DITANGAN G.PALANIVEL, YANG JUGA ANAK DIDIK SAMY VELLU DALAM PEREBUTAN JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN BERKEMUNGKINAN MENYERTAI PARTI MAKKAL SAKTHI.

MALAH, MANTAN PRESIDEN UMNO MEMUJI PENUBUHAN PARTI ITU.

MAHATHIR SEJAK AKHIR2 INI DIPERKUDAKAN OLEH NAJIB MONGOLIA DENGAN MEMPROMOSIKANNYA DIMEDIA MILIK REJIM ITU TERMASUKLAH RTM, TV3 DAN SEBAGAINYA.

MAHATHIR SEBELUM INI MENGGELARKAN SAMY SEBAGAI LIABILITI UMNO YANG DISAMBUT PEMUDA MIC DENGAN KALUNGAN SELIPAR.

NAJIB JUGA DIJANGKA MERASMIKAN PARTI ITU PADA 10 OKTOBER INI IAITU SEHARI SEBELUM PENGUNDIAN DUN BAGAN PINANG.

MASYARAKAT INDIA DALAM DUN BAGAN PINANG DIKATAKAN LEBIH CENDERUNG MENYOKONG PAKATAN DAN INI MUNGKIN STRATREGI REJIM BN MERAIH SOKONGAN MASYARAKAT ITU.

UMUM MAKLUM, MASYARAKAT INDIA TURUT MENYERTAI PAS MELALUI KELAB PENYOKONG PAS YANG KIAN MENDAPAT SAMBUTAN DISELURUH NEGARA.

SESUATU YANG ANEH SEBENARNYA APABILA MAKKAL SAKTHI DENGAN MUDAH DILULUSKAN PENDAFTARANNYA OLEH PENDAFTAR PERTUBUHAN (ROS) SEDANGKAN PARTI SEPERTI PARTI SOSIALIS MALAYSIA (PSM) MEMERLUKAN SEKURANG2NYA 10 TAHUN UNTUK DILULUSKAN HANYA KERANA PARTI ITU MENYOKONG PEMBANGKANG.

SEHINGGA KINI PARTI SEPERTI USNO DI SABAH DAN PARTI MALAYSIA DAYAK KONGRES (MDC) DI SARAWAK GAGAL DILULUSKAN KERANA PARTI ITU TIDAK 'NGAM' DENGAN REJIM BN.

USNO DIBUBARKAN SEKITAR TAHUN 1990AN BAGI MEMBENARKAN UMNO MELEBARKAN PENGARUHNYA DI NEGERI ITU.

SEHINGGA KINI, HANYA SARAWAK YANG MENGHARAMKAN UMNO MENUBUHKAN CAWANGANNYA DI BUMI KENYALANG.

HARUS DIINGAT, PARTI IPF WALAUPUN KECIL, PARTI INI SEBENARNYA BUKAN SAHAJA DITOLAK MASYARAKAT INDIA TETAPI PADA MASA SAMA BERHADAPAN DENGAN MASALAH DALAMAN IAITU DENGAN PEREBUTAN JAWATAN PRESIDEN TERMASUKLAH ANCAMAN BEKAS TIMBALAN PRESIDEN SEBELUM INI YANG DIPECAT. KES ITU MASIH BERJALAN DI MAHKAMAH.

BEGITU JUGA DENGAN KIMMA, PARTI ITU SEBELUM INI PERNAH BERGABUNG DENGAN SATU LAGI PARTI NYAMUK (ISTILAH TERPINGGIR BAGI PENULIS) DALAM REJIM BN IAITU PARTI PROGRESIF PENDUDUK (PPP) TETAPI AKHIRNYA TIDAK BERJAYA APABILA PPP SENDIRI TERSUNGKUR DALAM PRU LALU TERMASUKLAH KEKALAHAN PRESIDENNYA, M KAYVEAS JUGA DALAM PARLIMEN DI PERAK.

PARTI SERPIHAN KIMMA ITU KALAU TIDAK SILAP PENULIS DIBERI NAMA IKATAN RAKYAT MALAYSIA (IRM).

PENULIS MENGALU-ALUKAN JIKA PENYERTAAN KE TIGA-TIGA PARTI ITU MEMPERCEPATKAN RUNTUHNYA REJIM BN MENELANG PRU 13 KERANA DENGAN BANYAKNYA PARTI DALAM SESUATU GAGASAN ITU, AKAN MEMENINGKAN KEPALA HOTAK NAJIB MONGOLIA DENGAN PELBAGAI MASALAH TERMASUKLAH PEREBUTAN KERUSI PADA MASAM MENDATANG.

INI TIDAK TERMASUK MASALAH MCA DAN SEKUTUNYA YANG LAIN.

DI SABAH MISALNYA, PARTI NYAMUK REJIM ITU, IAITU PARTI BERSATU RAKYAT SABAH (PBRS) SEMALAM BERANG APABILA DIKATAKAN DIPINGGIRKAN DALAM PEMBAHAGIAN JAWATAN PERNGKAT KAMPUNG.

PBRS IALAH SERPIHAN DARI PARTI BERSATU SABAH (PBS), IAITU SALAH SATU SEKUTU BN YANG SEBELUM INI MENJADI PEMBANGKANG DINEGERI ITU.

PBS HANYA MENYERTAI BN SELEPAS HAMPIR LUMPUH SELEPAS KEKALAHAN DALAM PILIHANRAYA NEGERI SABAH PADA TAHUN 1999.

BAGI PBRS, PARTI ITU HANYA DIBERI SATU KERUSI DUN DAN SATU PARLIMEN YANG MASING2 BERADA DALAM KAWASAN PENSIANGAN.

MALAH UMNO NEGERI ITU MAHU MERAMPAS KERUSI PARLIMEN YANG DISANDANG TIMBALAN PRESIDEN PBS, MAXIMUS ONGKILI.

SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN RUNTUHNYA REJIM BN INI, SAMA NASIB YANG DIALAMI OLEH PARTI LDP DI JEPUN YANG MEMERINTAH LEBIH 3O TAHUN.

0 comments: