HEBATNYA e-HARAKAH..! (Paper Harakah Versi Online)

Setelah e-Harakah dilancarkan oleh Presiden PAS pada 5 Jun yang lepas, saya tidak berpeluang untuk mencuba membukanya sehingga saya balik dari muktamar. Namun semasa pelancaran tersebut, saya dapati ia merupakan salah satu produk yang paling canggih dalam bidang penerbitan elektronik pernah saya tatapi.

Maka tidak hairanlah, Pengerusi Harakah Datuk Mustafa Ali (kini Setiausaha Agung PAS), e-Harakah merupakan produk Harakah yang terkini dan tercanggih. Malah, dalam dunia penerbitan elektronik di negara ini, produk tersebut masih begitu asing dan tidak semua akhbar perdana dalam negara ini menggunakan teknologi canggih seperti ini.

Saya ada mencari sedikit maklumat tentang e-paper ini melalui wikipedia. Menurut wikipedia e-paper (akhbar elektronik), Electronic paper, also called e-paper or e-ink display is a display technology designed to mimic the appearance of ordinary ink on paper. Unlike a conventional flat panel display, which uses a backlight to illuminate its pixels, electronic paper reflects light like ordinary paper and is capable of holding text and images indefinitely without drawing electricity, while allowing the image to be changed later.

Dari segi sejarahnya pula, menurut wikipedia Electronic paper was first developed in the 1970s by Nick Sheridon at Xerox's Palo Alto Research Center. The first electronic paper, called Gyricon, consisted of polyethylene spheres between 75 and 106 micrometres.

Jadi, berbalik kepada e-Harakah yang menggunakan teknologi e-paper ini, menurut Mohd. Suhaimi Embong yang merupakan Pengurus Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan Harakah, idea mewujudkan e-Harakah timbul selepas terdapat permintaan tinggi daripada pembaca yang tinggal di luar negara.
"Harganya adalah sama seperti langganan akhbar Harakah bercetak dan isi kandunganya sama seperti mana Harakah cetak kerana ia menggunakan aplikasi e-browse seperti yang dikendalikan oleh bluehyppo" (petikan daripada akhbar Harakah bil. 1446)

Rupa-rupanya sekarang merupakan tempoh promosi bagi e-Harakah secara percuma sehingga 31 Jun ini. Maka saya terus membukanya melalui laman web :


Maka terpaparlah satu produk akhbar elektronik yang mengkagumkan. Lihatlah di bawah :


Paparan pada skrin komputer amat jelas seperti kita membaca akhbar cetak.

Kita boleh menyelak helaian mukasurat sebagaimanan akhbar cetak dengan menggunakan tetikus (mouse).


Antara kelebihan e-Harakah setelah saya menggunakannya ialah :
  • kita dapat membaca e-Harakah sebagaimana kita membaca Harakah bercetak.
  • kita dapat menyelak helaian mukasuratnya seperti Harakah bercetak dengan menggunakan tetikus/mouse
  • bagi yang menghadapi masalah penglihatan, tiada masalah kerana helaian mukasurat e-Harakah boleh zoom sehingga paparan menjadi besar dan amat jelas
  • jika kita ketinggalan Harakah minggu lepas contohnya, kita boleh membacanya melalui e-Harakah (mengikut Harakah edisi mana yang kita kehendaki)
  • kalau Harakah cetak lama kelamaan ia akan rosak dan koyak tetapi e-Harakah dijamin tidak rosak dan koyak
  • e-Harakah berbeza daripada Harakahdaily kerana Harakahdaily hanya memaparkan kandungan berita sahaja sedangkan e-Harakah memaparkan kesemua bahan yang ada seperti yang terdapat dalam Harakah cetak termasuklah iklan-iklan, artikel dan sebagainya.

Kesimpulannya, anda layari sendiri e-Harakah (sementara ia dalam tempoh promosi secara percuma) dan nilailah sendiri. Banyak kelebihannya.

Tahniah kepada Harakah yang berani mengorak langkah mendahului akhbar-akhbar politik dalam bidang akhbar elektronik ini. Tahniah PAS !

ar_rawa

0 comments: