Setelah bubar, kini LKWJ dan Dara diminta dihidup kembali


Kerajaan Negeri Pahang ternyata melakukan kesilapan besar apabila tidak membantah pembubaran dua agensi pembangunan Persekutuan, Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka (LKWJ) dan Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (Dara) pada tahun 2000 kerana pembubaran kedua-duanya mengakibatkan kawasan yang berada di bawahnya selama ini menjadi terabai.

Bukan itu sahaja, pelbagai projek pembangunan sosial dan ekonomi setempat kini kurang diberi perhatian, Lebih menyedihkan, perancangan kemajuan bandar yang dirancang sekitar tahun 1980-an terbantut. Contoh jelas ialah Bandar Jengka yang yang kelihatan tidak terurus dan ceria berbanding semasa kewujudan LKWJ.

Semua ini menjadi rungutan ramai terutama kawasan-kawasan terlibat. Ini disebabkan dua syarikat yang menggantikan peranan dua agensi pembangunan wilayah itu jauh daripada yang diharapkan.

Selain daripada itu, Pahang dikatakan kerugian RM2.48 bilion selepas pembubaran Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (Dara), Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka (LKWJ) dan satu lagi agensi Persekutuan, Projek Bersepadu Pembangunan Pertanian (IADP) berdasarkan peruntukan tahunan yang diperoleh daripada ketiga-tiga agensi itu bagi melaksanakan pelbagai projek di kawasan Jengka, Pahang Barat dan Pahang Tenggara sehingga menyebabkan banyak projek yang dirancang dan sedang dilaksanakan ketika itu terbengkalai.

LKWJ ditubuhkan di bawah Akta 285, Akta Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka pada tahun 1983 dengan mengambilalih Perbadanan Kemajuan Jengka, iaitu sebuah Perbadanan Negeri yang ditubuhkan pada tahun 1971 bertujuan memesatkan lagi pembangunan kawasan Jengka. Pembangunan LKWJ dibuat berdasarkan kepada Pelan Indikatif yang memberi penekanan kepada Pembangunan Bandar Jengka dan pembangunan in-situ bagi kawasan yang tidak termasuk kawasan FELDA. Wilayah LKWJ terletak dalam empat Daerah iaitu Maran, Jerantut, Temerloh dan Bera dengan keluasan 196,728 hektar.

Dara pula ditubuhkan di bawah Akta 68, Akta Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara 1972 untuk menerajui strategi pembangunan secara bersepadu melalui pendekatan pembukaan hutan belantara berpandukan pelan induk yang telah digubalkan oleh Kerajaan. Penekanan diberikan kepada usaha-usaha untuk mengeksploitasi sumber, penyedian rangkaian perhubungan dan pembangunan pusat-pusat pertumbuhan dan bandar-bandar baru yang lengkap dan moden. Wilayah DARA terletak dalam empat Daerah iaitu Rompin, Pekan, Bera dan Maran dengan keluasan 1,002,197 hektar.

Sejak itu, kedua-dua agensi berkenaan bertindak memaju, menggalak, membantu dan mengusahakan pembangunan ekonomi dan sosial bagi memastikan pemodenan sektor pertanian di Kawasan LKWJ, perusahaan dan perdagangan selain mengawal dan menyelaraskan pelaksanaan segala aktiviti.

Dengan dasar penswastaan yang diperkenalkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamed pada ketika itu, Kerajaan Pusat mengambil keputusan membubarkan dua agensi berkenaan. Sedangkan kemampuan dan tahap kesediaan di kalangan Kerajaan Negeri dari segi kewangan dan tenaga kerja untuk membangunkan kawasan masing-masing masih belum bersedia.

Dua agensi tersebut kemudiannya dibubarkan pada 2 Oktober 2000. Kerajaan seterusnya menetapkan supaya LKWJ diswastakan kepada Warisan Jengka Holdings (M) Sdn Bhd. Ekuitinya terdiri daripada Wawasan Jengka (51%), Keska Corporation (10%) dan Yayasan Basmi Kemiskinan (mewakili kerajaan negeri – 39%).

Sementara Dara pula diswasta kepada Teras Dara Konsortium (TDK). Namun ternyata kini kedua badan swasta itu tidak dapat memainkan peranan mereka dengan berkesan gagal mencapai objektif diharapkan.

Sedangkan Kerajaan Negeri Pahang mempunyai pilihan untuk memohon tidak dibubarkan agensi-agensi berkenaan seperti di negeri-negeri lain. Umpamanya Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) dan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) di Kelantan, Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora), Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) dikekalkan hingga ke hari ini.

Yang menjadi persoalan kepada umum, apakah yang ada dalam pemikiran pemimpin kerajaan negeri pada ketika itu sehingga ‘merelakan’ pembubaran agensi-agensi tersebut sedangkan mereka sepatutnya lebih memahami dan amat menyedari bahawa negeri Pahang yang luas ini bukannya kaya untuk memajukan kawasan-kawasan berkenaan jika tidak dengan bantuan Kerajaan Pusat.

Mengulas isu berkenaan, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Kerajaan Negeri nyata tidak teliti dalam melaksanakan sebarang keputusan. Baginya, Pahang sebuah negeri yang besar memerlukan agensi seperti LKWJ dan Dara bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan fizikal, sosial dan ekonomi di kawasan yang kurang diberi perhatian.

Mengenai pemimpin dari kalangan kerajaan sendiri yang mahukan kerajaan Pusat mewujudkan semula LKWJ dan Dara bagi mengurus pembangunan di kawasan yang telah tertinggal selama ini, Tuan Ibrahim berkata keperluannya dianggap mendesak kerana syarikat swasta telah gagal mengambil alih peranan agensi berkenaan.

“Bila dah kritikal dan gagal membangunkan keperluan rakyat barulah pemimpin kerajaan terhegeh-hegeh meminta agensi yang sudah bubar dikembalikan. Kita bersetuju tetapi inilah gambaran betapa tidak telitinya pihak kerajaan negeri sebelum melaksanakan sesuatu pembangunan”.

“Ketika swasta dulu banyak aset seperti tanah dilupuskan untuk kepentingan syarikat. Bila sudah kritikal kini mereka mahukan kerajaan ambil alih, dengan makna kegagalan itu mahu dikembalikan kepada rakyat untuk menanggungnya”.

“Dari segi perkhidmatan juga gagal. Saya ambil contoh masalah di Bandar Jengka yang dulu di bawah LKWJ, sekarang ini berada di bawah pentadbiran Majlis Daerah Maran. Masalah kebajikan rakyat seperti seperti rumput yang tidak berpotong, penyelenggaraan sampah yang teruk dan sebaginya. Semuanya melambangkan kegagalan,” katanya.

Sementara itu, bekas Pengurus Bahagian Teknikal LKWJ, Musaniff Abdul Rahman menyifatkan pembubaran agensi berkenaan memberi kesan jangka panjang terhadap kemajuan bandar dan projek pembangunan yang dirancang oleh agensi terbabit sekitar tahun 1980-an.

''Saya sedih dengan pembangunan Bandar Tun Abdul Razak Jengka yang kelihatan tidak terurus berbanding semasa LKWJ masih wujud. Begitu juga dengan projek yang terbantut akibat pembubaran, seperti jalan Tanjung Batu yang sepatutnya tembus ke Tanjung Batu putus separuh jalan."

“Saya diberitahu suara-suara rakyat negeri ini terutama di kawasan terlibat mahukan agensi pembangunan wilayah tersebut dihidupkan semula sebagai sebuah agensi. Kalau nak diikutkan, Bera merupakan interseksi kepada LKWJ dan Dara dan sepatutnya boleh membangun dengan pantas. Malah daerah Bera dirancang kewujudannya bagi menampung kemajuan itu. Malangnya dengan pembubaran dua agensi itu, daerah Bera terus mundur”.

Menurut Musaniff, walaupun ada ura-ura persetujuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung penyaluran semula peruntukan tahunan melalui dana khas bagi membangunkan semula kawasan tersebut mulai tahun depan itu akan disalurkan menerusi Majlis Daerah Maran dan Majlis Daerah Rompin, ia tidak akan menyamai.

"Sekitar RM25 juta setahun geran peruntukan dari Pusat akan dimasukkan ke Majlis daerah di kawasan berkenaan tetapi saya rasa tidak mampu untuk menjalankan fungsi seperti dijalankan LKWJ dan Dara kerana peranan agensi lebih luas iaitu menjana pembangunan seimbang di Pahang, ini mustahil dapat dilakukan oleh majlis daerah.”

0 comments: