Bagi peluang Bumiputera majukan Bandar Jengka


Bandar Jengka adalah suatu bandar hasil peninggalan usaha Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka ( LKWJ ). Setelah lebih 9 tahun LKWJ dibubarkan dan suasana Bandar Jengka juga turut berubah. Walau prestasi perkembangan memajukannya agak perlahan. Dan mungkin ada yang mengelar Bandar Jengka sebagai ‘bandar kunta kintae’.

Namun rata-rata penduduk Bandar Jengka ingin melihat bandar ini terus dibangunkan oleh Bumiputera. Selama ini Bumiputera sendiri tidak yakin malah menuding jari kepada sesama mereka dalam isu membangunkan sebuah Bandar.

Apa yang masyarakat Jengka harapkan ialah bantuan serta kerjasama daripada agensi kerajaan juga swasta memajukan Bandar Jengka. Ini bermakna sesiapa jua yang mengambil bahagian dalam membangunkan bandar ini maka utamakanlah atau berilah peluang Bumiputera disetiap bahagian yang ada.

Bangsa lain sepatutnya tidak cemburu, kerana mereka memang mampu melaksanakannya. Dan ini memang terbukti di beberapa Bandar seluruh Negara.

Jika ada pihak memainkan isu kaum cina tidak boleh menjalankan perniagaan di Bandar Jengka, sebenarnya mereka ini bermain wayang. Ini adalah kerana merekalah yang sebenarnya menciptakan isu ini dan konon-kononnya merekalah bersama rakyat agar rakyat menganggap mereka adalah juara rakyat.

Oleh itu pembangunan serta pengisian pembangunan Bandar Jengka biarlah dikembali kepada asalnya seperti yang dirancang oleh LKWJ dan jika ada pihak yang cuba menjadikannya pentas tarian juara rakyat dan membuat suatu percaturan tertentu serta menggunakan 'peluang' tertentu maka mari kita sama-sama berdoa agar perancangan mereka menemui kegagalan.